Header Image

Livet som Nettan

Jag, en brud från Norrland född -88 som går min egen väg i livet. Bor för tillfället i Sundsvall med fästmannen och sambon Daniel. Tillsammans har vi sonen Fabian, född 1:a juli -15 och två katter. Jag är mammaledig och deltidsarbetande som försöker ta mig tillbaka till arbetslivet, sakta men säkert. Jag har efter en tids övervikt börjat med LCHF, som första gången 2014 hjälpte mig att gå ner 25 kg. Nu efter graviditeten är jag tillbaka på spåret igen och har tappat ca 45 kg. LCHF har verkligen hjälpt mig att få mer energi och må bättre i mig själv. Jag skriver om min vardag, om bebis, lite mat och viktinspiration och även lite utflykter, musik och konserter. Jag välkomnar Dig att följa med, i en del av mitt liv - Enjoy Your Life and Make Every Day Count!

Tänk på hur du pratar till ditt barn

Publicerad,

”Sättet du kommunicerar med ditt barn på har stor inverkan på såväl er relation som barnets framtida självkänsla. Och hur goda intentioner du än har som förälder är det lätt hänt att slänga ur sig en mindre lämplig kommentar.

Den amerikanska psykologiförfattaren Peg Streep har listat de vanligaste felen som föräldrar gör när de kommunicerar med sina barn.

1. ”Varför måste du alltid…

Att kritisera ett beteende är en sak, men när du använder ord som ”alltid” eller ”aldrig” gör du kritiken personlig. Då upplever barnet att du klankar ner på hans eller hennes person, snarare än att anmärka på ett specifikt agerande.

2. ”Var inte så känslig!”

Att kalla ett barn för känsligt eller säga att barnet överreagerar är ett sätt att ogiltigförklara barnets känslor. Det skuldbelägger barnet och kan få barnet att tänka att det är något fel på honom eller henne. Även om du tycker att barnets reaktion är överdriven i vissa situationer måste du respektera att det är så han eller hon känner.

3. ”Titta hur duktig din syster/bror är!”

Varje barn behöver behandlas som en egen individ, men ett vanligt misstag föräldrar gör är att jämföra barnen med varandra. När det ena syskonet sitter och äter snällt, medan det andra kastar maten på golvet, ligger det nära till hands att utbrista: ”Kan du inte bara göra som din syster?!” Men detta skapar i stället syskonrivalitet och förmedlar budskapet att det ena barnet är bättre än det andra.

4. ”Ska du inte rita/dansa/spela fotboll i stället?”

När barnet börjar utveckla egna intressen är det förälderns roll att uppmuntra detta, i stället för att försöka styra fritidsaktiviteterna i en viss riktning. Om barnet får känslan av att hans eller hennes favoritsysselsättning inte är accepterad av föräldern kan det försvaga barnets självbild. Detta gäller redan vid småbarnens lekstund; att rycka bort dockan ur barnets hand och sätta dit en leksaksbil i stället sänder helt fel signaler.

5. ”Åh, vad du är lat!”

Att använda ord som lat, dum, bråkig, omöjlig eller larvig är också ett sätt att skuldbelägga barnet. Föräldrar som uttrycker sig så här använder orden som ett vapen – och forskning har visat att detta kan vara lika skadligt för ett barn som att få fysiska slag. Försök alltid undvika att definiera barnet i negativa ordalag.”

Denna underbara artikel hittade jag här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *